Bones notícies, taurons del món! La sopa d’aleta ja no és fashion

Credit: Thomas P. Peschak    www.thomaspeschak.com

Credit: Thomas P. Peschak www.thomaspeschak.com

Més de 70 milions de taurons van ser assassinats l’any passat , la majoria d’ells per fabricar una sopa considerada súper fashion entre la cada cop més nombrosa elit xinesa: la sopa d’aleta de tauró. Vàries espècies de taurons estan actualment en perill d’extinció per aquesta causa, per no parlar de la cafrada que representa amputar l’aleta d’un tauró viu i deixar-lo agonitzant al mar fins a la mort, que és el que es fa per obtenir-les. Ara,  però, sembla que hi ha esperança per als taurons de tot el món. La demanda d’aletes de tauró s’ha enfonsat  i els motius d’aquest fet extraordinari aporten interessants arguments que podrien ser molt útils per parar la matança indiscriminada d’altres espècies en perill d’extinció. També els xinesos són un dels clients principals de l’ivori pel qual es maten furtivament molts elefants a l’Africa, i desgraciadament, l’ivori encara “mola molt” i també les banyes de rinoceront (que són de queratina i no d’ivori). Tot va començar al 2006, quan la organització WildAid va fitxar el jugador de bàsquet Yao Ming , que va jugar per als Rockets de Houston , al capdavant d’una campanya de sensibilització . L’ anunci mostra uns comensals que rebutgen la sopa quan s’adonen de què significa menjar aletes de tauró. “És un mite que la gent a Àsia no es preocupen per la vida silvestre “, afirma Peter Knights , director executiu de WildAid. ” El consum es basa en la ignorància més que malícia . ” Aquesta campanya va impressionar d’allò més a un empresari xinès, Jim Zhang, que es va convertir en un activista en contra de l’amputació de les aletes de tauró i avui dia és conservacionista a temps complert: és el director a Àsia de  la organització Nature Conservancy. Zhang va endegar una forta campanya que ha aconseguit desprestigiar la cruenta sopa. Ara, menjar-la ja no és gaire guai. Zhang va aconseguir involucrar el govern i el juliol de 2012 es va prohibir durant tres anys aquesta sopa als banquets oficials. Al setembre, l’ordre es va estendre també a Hong Kong.  El resultat és que en els darrers dos anys el consum de sopa d’aleta de tauró s’ha reduït a la Xina entre el 50 i el 70%. Ha estat un èxit conjunt, en el que les xarxes socials han tingut també molt a veure. També hi va haver ajuda d’estatal de mitjans : la Televisió Central de Xina va publicar una sèrie d’informes que denunciaven  que certs restaurants estaven servint falsa sopa d’aleta de tauró – amb midó , goma de gelatina i algues. Encara més perjudicial va ser la constatació que moltes mostres de sopa contenien nivells perillosos de cadmi i el mercuri de metil .

Un extens article del The Independent escrit per Simon Denyer explica que els efectes de les campanyes han estat espectaculars . Al febrer , el Ministeri de Comerç de la Xina va dir que el consum de sopa d’aleta de tauró durant les vacances s’havia reduït en un 70 per cent respecte a l’any anterior. A Hong Kong , els grups de la indústria afirmen que la importació d’aletes de tauró ha disminuït entre un 20 i un 30 per cent. Els preus d’aleta de tauró estan disminuint a nivell mundial i als pescadors ja no els interessa tant obtenir aquest producte.

Animats pels resultats de la campanya d’aleta de tauró , els conservacionistes estan ara dirigint la seva atenció al comerç d’ivori i banyes de rinoceront . Uns 25.000 elefants van ser caçats furtivament l’any passat i 668 rinoceronts assassinats només a Àfrica del Sud , la Xina és el major mercat per l’ivori i el segon més gran de banyes de rinoceront darrere del Vietnam. Però les actituds poden canviar.

shark_bkgrd_ld

30-sharkfins-afpgt

Aletes de tauró

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*