Els escarabats també miren els estels

dung escarabat

Un escarabat piloter africà de l’espècie Scarabeus satyrus. Imatge cedida per Emily Baird, del Departament de Biologia de la Universitat de Lund, Suècia.

Quan la Lluna està absent, a la nit els estels es converteixen en pistes celestes visuals. Fins ara, els científics havien observat que, a més dels humans, també les aus i les foques utilitzen els estels per orientar-se. Ara, un equip d’investigadors de la Universitat de Lund, a Suècia, i de dues universitats sud-africanes (la de Pretòria i la de Witwatersrand) ha comprovat que els escarabats piloters africans nocturns de l’espècie Scarabeus satyrus també es guien pels estels, especialment quan volen salvaguardar les seves preuades pilotes compostes dels excrements dels que s’alimenten. Així ho han publicat  a la revista Current Biology. Els escarabats piloters destinen gran part de la seva existència a conformar aquestes boles que, a més de ser un rebost rodant, també esdevenen el lloc a on hi guardaran els ous dels que naixeran els seus futurs descendents. Quan un escarabat piloter acaba de fabricar o d’engrandir la seva pilota -cosa que pot fer sol o en parella si és època de posta- s’apressa a allunyar-se del monticle de fems on altres exemplars de la seva espècie s’afanyen també a fer la seva. També entre els escarabats són comuns els individus que prefereixen birlar-li la pilota al company que no fer-se la seva pròpia. Per això, quan un d’aquests insectes copròfags acaba la feina, emprèn una fugida cap a un lloc segur, segurament sota a terra, a on tastarà el seu menú fet a base de detritus. Aquest equip d’investigadors ha comprovat que per desplaçar-se en línia recta els escarabats saben guiar-se per la lluminosa Via Làctia si la Lluna no es deixa veure.
Mitjançant experiments de camp i d’altres realitzats al planetari de Johannesburg, els científics han pogut veure com els escarabats es desplacen sobre el territori de forma més o menys lineal utilitzant la Via Làctia com a referència. Si la nit és coberta de núvols i no hi ha guies brillants al cel (cosa que els investigadors han simulat col.locant un pegat sobre el cos dels escarabats per impedir-los la visió cap amunt) el camí que tracen és absolutament caòtic. Mireu: a l’esquerra camins fets per un d’aquests escarabats una nit estelada i a la dreta, fets sense veure-hi estels.

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*