EVAs: Activitats Extra-Vehiculars

Astronaut

Mark Lee prop del Discovery al 1994 © NASA

Extra -Vehicular Activity (EVA),  és com s’anomenen les passejades espacials que fan els astronautes, normalment per posar a prova nous vestits, instruments i també als astronautes mateixos, exposats a condicions de buit. La primera vegada que un home va fer una passejada espacial va ser al 1965. El mes de març d’aquell any el rus Alexei Leonov va passar 12 minuts a l’espai exterior durant la missió Vosjod. Tres mesos després el nord-americà Edward White va igualar la gesta a bord de la nau Gemini 4 i va passejar per l’espai durant 21 minuts. Es tractava de preparar aquells homes per l’ imminent “gran salt per la Humanitat” que va tenir lloc l’any 1969 quan Neil Amstrong i Buzz Aldrin van descendir de l’Apolo 11 per trepitjar la Lluna. Van fer més que trepitjar-la, s’hi van passejar durant dues hores i 36 minuts.Al 1984, Bruce McCandless va fer el EVA sense cap tipus de cable o corda que el connectés amb la seva nau, el transbordador Challenger, que feia la seva quarta missió. Amb una motxilla propulsora a l’esquena, va passar més de cinc hores “allà fora”, veient la Terra sota els seus peus, a més de 300 kilòmetres de distància. El rècord, però, el tenen dos astronautes, també de la NASA, Susan Jane Helms i James Voss, que van fer una activitat extra-vehicular de 8 hores i 56 minuts al 2001 mentre residien a l’Estació Espacial Internacional (ISS).

Avui, no només russos i nord-americans han tingut aquesta experiència.També astronautes de les agències espacials europea, del Japó, Canadà, Austràlia i fins i tot de la Xina han pogut  saber què se sent quan un està tan lluny de casa.

Sens dubte l’Estació Espacial Internacional ha propiciat aquest tipus de passejades i també presència humana permanent a l’espai. Fins i tot de turistes! Des de 2008, són ja 7 les persones que han visitat aquesta instal.lació, les quals han pagat més de 15 milions d’euros per passatge…i això sense incloure passejada espacial! Hi ha gent per tot.

ISS

Astronautes revisant l’exterior de l’Estació Espacial Internacional l’any 2006

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*