Human Brain Project

Captura de pantalla 2013-01-31 a la(s) 10.39.17

Al web del Human Brain Project hi trobareu un video molt interessant

Dins el Setè Programa Marc de la UE (principal instrument de la Unió Europea en matèria de finançament de la       investigació a Europa, ara en la seva setena edició, 2007-2013) la Comissió Europea ha atorgat la major quantitat de diners mai donada fins avui a dos mega projectes científics, dos FET Flagship (bucs insígnia per impulsar Tecnologies Emergents i de Futur) i ambdós compten amb destacada presència d’investigadors espanyols.

Un d’ells s’anomena Projecte Grafè i en parlem en la propera entrada. L’altre s’anomena Projecte Cervell Humà (Human Brain Project) i està dirigit pel professor Henry Markman de l’École Polytechnique Federale de Laussane, a Suïssa, qui ja va estar al front del projecte Blue Brain, centrat a estudiar l’estructura del cervell dels mamífers mitjançant la creació d’una simulació a nivell molecular en la que ha estat molt implicada la Universitat Politècnica de Madrid (UPC) i l’Institut Cajal (IC) del CSIC. Ara, el projecte, que s’inicia amb una dotació de 1.000 milions d’euros que s’atorgaran al llarg de 10 anys, (es considera un dels projectes científics més ambiciosos mai portats a terme) persegueix construir un súper computador que emuli el cervell humà i que permeti desenvolupar línies de recerca relacionades amb la medicina, la neurociència i les noves tecnologies de la informació. .

El Barcelona Supercomputing Center (BSC), també anomenat Centre Nacional de Súpercomputació (CNS) hi participa de forma molt activa amb el seu súper ordinador MareNostrum, a on es faran els càlculs a nivell molecular que s’aplicaran a aquest “cervell informàtic”. El tema és complex, com complex és el cervell, en especial l’humà. “És com mirar a través d’un súper telescopi a l’espai profund. Ara mirarem la part més profunda del cervell i ens farem preguntes  a les que volem respondre teòrica i experimentalment” diu Markman, al vídeo de presentació del projecte.

Centenars de científics d’institucions de molts països europeus intentaran desxifrar els secrets de les relacions que s’estableixen entre els centenars de bilions de neurones que componen el nostre cervell. Tant de bo dediquin alguna estona a descobrir què s’ha de fer perquè puguem optimitzar el seu funcionament, a nivell col.lectiu i també individual. Bona falta ens fa.

 

Organismes catalans que participen en el projecte: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Barcelona (UB), Barcelona Supercomputing Center (BSC), Institut de Recerca Biomèdica (IRB)

 Institucions espanyoles que col.laboren en el projecte: Instituto Cajal-CSIC, Universidad Complutense de Madrid (UCM), Universidad Politécnica de Madrid (UPM), Universidad Rey Juan Carlos (URJC), Universidad de Castilla La Mancha (UCLM), Instituto de Neurociencias de Alicante (UMH-CSIC)

 

 

 

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*