Insectes cruixentets per alimentar-nos a tort i a dret

Dossier FAO Edible insects

Dossier FAO Edible insects

Es calcula que 870 milions de persones passen gana arreu del món i moltes més mengen de forma insuficient i/o la seva nutrició és de mala qualitat. Per això la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura) ha editat recentment un dossier anomenat “Insectes comestibles. Perspectives de futur per a la seguretat alimentària i l’alimentació”, fruit d’un treball realitzat amb investigadors del Laboratori d’Entomologia de la Universitat holandesa de Wageningen. Els insectes poden proporcionar una font important de proteïnes i són un recurs de fàcil accés i la seva cria a nivell industrial podria a més generar llocs de treball i ingressos importants.

De les quasi 500.000 espècies d’insectes conegudes, els éssers humans ja fa milenis que mengen exemplars d’unes 1.900 espècies diferents, doncs formen part de la dieta tradicional de 2.000 milions de persones. Del total de la quantitat d’insectes ingerits per éssers humans, aproximadament el 31% són escarabats, el 18% erugues, el 14% formigues, abelles i vespes i el 13% llagostes, grills i saltamartins. Rics en proteïnes i en greixos no saturats, els insectes contenen ferro, calci i zinc. Si 100 grams de carn de vedella (de pes sec) poden aportar 6mg de ferro , els equivalents de carn de llagosta aporten entre 8 i 20 mg d’aquest mineral, depenent de l’espècie i del que hagin menjat les llagostes en qüestió. Una altre avantatge és que com que els insectes no necessiten invertir energia per a mantenir la sang a una temperatura estable, necessiten ingerir menys calories. El que es tradueix en que si per aconseguir 1 kg de carn de vedella s’han d’invertir 8 kg de pinso, en el cas dels insectes la proporció és de 2 a 1. Està ampliament acceptat que cap el 2050 serem uns 9 bilions de persones a la terra, el que significa que haurem de doblar l’actual producció alimentària, es diu al prefaci del dossier. L’escassetat de terres fèrtils i d’aigua dolça, la sobreexplotació dels oceans i el canvi climàtic no ajuden gaire a trobar solucions senzilles. Cal doncs, que entre tots trobem nous camins per produir aliments, conclouen. No hauríem també de menjar menys i de consumir menys en general, els d’aquestes parts del món a on vivim el 20% d’habitants consumint el 80% dels recursos del món? Segur que sí. Mentrestant, potser que, per si de cas, anem fent pràctiques per saber quatre coses de l’entomofagia.

Al.lucinant la quantitat de receptes amb insectes que es poden trobar a Internet. Per mostra, us deixo una per fer un exquisit arròs amb grills… Bon profit

Arròs amb grills

  • 1 ou batut
  • 2 cullerades d’oli
  • 2 1/2 tasses d’aigua
  • 1 ceba petita
  • 2 cullerades d’all en pols
  • salsa de soja
  • 1 tassa d’arròs
  • 1 tassa gran de grills

Preparació:

En una paella amb l’oli ben calent, afegiu l’ou, la salsa de soja, l’all en pols, la ceba finament picada i els grills. Quan estiguin daurats, afegir l’aigua. Portar a ebullició. Afegir l’arròs. Deixar reposar durant 5 minuts abans de servir.

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*