La inabastable bellesa d’una refineria galàctica

Horsehead Nebula

Nebulosa Cap de Cavall

La nebulosa Cap de Cavall (Horsehead nebula) va ser observada per primer cop l’any 1888 des de l’Observatori del Harvard College d’Estats Units i gràcies al seu característic perfil que recorda la testa d’un equí s’ha convertir en un dels objectes celestes més coneguts entre els astrònoms. Aquesta densa massa nebulosa, formada per milions d’estrelles i pols estel·lar, es troba entre 1.300 i 1.500 anys llum de la Terra, i s’erigeix a la constel.lació d’Orió, just al sud de l’estrella Alnitak, una de les famoses tres estrelles del cinturó d’Orió.

A finals de l’any passat, mentre l’equip de científics dirigits per l’astrofísic Jêròme Pety, de l’Institut de Radioastronomia Mil.limètrica (IRAM), estudiava aquesta nebulosa des d’un dels observatoris que aquesta institució té al pi Veleta, a Sierra nevada, Granada, va fer un descobriment força sorprenent. Dins el maremàgnum químic que configura la crinera d’aquest magnífic cavall s’hi troba una molècula de la família dels hidrocarburs anomenada propinilidina (propynylidyne) o C3H+, una de les molècules que tenen la capacitat de generar gas i petroli. Els sorprenents nivells d’hidrocarburs detectats a la nebulosa van deixar atònits els investigadors, que van estimar que dins d’aquest cap de cavall hi ha 200 vegades més hidrocarburs que aigua hi ha a la Terra. És com observar una refineria de petroli de mida gegantina, va comentar Pety.

Ara, gràcies a les imatges fa pocs dies pels telescopis Herschel de la ESA i el Hubble, de la ESA i la NASA, podem veure des d’una nova perspectiva la bellesa d’aquesta turbulenta nebulosa. Una bellesa magnífica i  inabastable.

 

 

 

L’Institut de Ràdioastronomia Mil .llimètrica (IRAM) va ser fundada pel Centre Nacional d’Investigacions Científiques de França i el Max-Planck-Gesellschaft a Alemanya, i8 hi col.labora l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya. Té la seva seu a Grenoble, i dos observatoris, un al Pic Veleta de Sierra Nevada, a Granada, i l’altre  als Alps francesos.

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*