Necessitem les abelles

Captura de pantalla 2013-01-30 a la(s) 09.43.19D’aquí a 48 hores la Comissió Europea(CE) haurà de decidir quin tipus de restriccions i prohibicions estableix sobre uns tipus de pesticides, els neonicotiloides, responsables provats, al menys en part, de l’anomenat “Problema del Col.lapse de les Colònies” (CCD, Colony Collapse Disorder)  o síndrome de l’abandonament dels ruscos, un fenomen que ja fa molt de temps està causant la desaparició i mort de milions d’abelles a moltes parts del món, en especial a l’Europa occidental i als Estats Units. El més rar és que les abelles abandonen els seus ruscos tot i que aquests estiguin en perfectes condicions i amb les reserves alimentàries necessàries.

Varis articles científics evidencien que tres insecticides d’aquest grup, el tiametoxam, l’imidacloprid i la clotianidina, estan generant greus trastorns entre aquests insectes tan necessaris, encarregats, mitjançant la pol·linització, d’assegurar una gran part de la producció d’aliments al món i de la reproducció de les plantes. Diuen que Albert Einstein va dir que si desapareixen les abelles de la superfície del planeta, a l’ésser humà li quedarien pocs anys de vida. Certament és un problema preocupant. A  Espanya els ruscos perden cada any entre el 25 i el 30% de les abelles que els componen. Als Estats Units les minves han arribat a ser del 50%.

Arrel de les investigacions científiques esmentades, publicades a Nature i més recentment a Science, ha quedat palès que la disminució brutal que pateixen les poblacions d’abelles és d’origen multi factorial. Les sequeres i la pèrdua de superfície verda, les espècies invasores, com la vespa asiàtica que saqueja els ruscos i mata les abelles, i l’enfermetat causada per un àcar anomenat varroa són causes importants que fa molts anys incideixen de forma negativa en les poblacions d’aquesta espècie, en especial sobre la abella europea (Apis mellifera). Però a Science descriuen també que aquests pesticides utilitzats a moltes parts del món  deixen uns residus en el nèctar i al pol.len de les flors. Les abelles després d’ingerir aquests productes, pateixen una gran desorientació i no són capaces de tornar al seu rusc. L’estudi publicat al 2012 a Science va generar preocupació a Europa i la CE va ordenar a la European Food Safety Authority que revisés aquests resultats i fes una avaluació de riscs.  Per altra banda, dos grans empreses com Bayer i Syngenta, que fabriquen aquests productes derivats de la nicotina, fan campanya per aconseguir que la CE no els prohibeixi. Aleguen que serà pitjor el remei que la malaltia: es produirien pèrdues milionàries i la desaparició de milers de llocs de treball si els camps de cultiu no són “protegits” amb els seus productes. Els estudis i contra estudis fa temps que es succeeixen. Al 2010 la CNN ja en va parlar.

De moment, França, Alemanya i Itàlia ja han prohibit l’ús dels neonicotiloides en alguns cultius i Eslovènia ha implantat una prohibició total. El ministre d’agricultura espanyol, Arias Cañete, considera que encara no es tenen prous dades sobre el tema. Veurem que decideix demà passat la CE. AVAAZ està fent campanya per recollir signatures en pro d’aquesta prohibició.

 

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*