Un bosonet petit petit petit

HIGGS BOTTOM

En Peter Higgs ha guanyat el Nobel de física d’enguany per haver predit l’existència d’una partícula elemental  a la que li han posat el nom de bosó de Higgs. El petit bosonet porta de corcoll a tothom, per què… qui entén què és exactament? Quasi ningú. Però saber-ne quatre coses tampoc és del tot complicat. Sí comprenem bé que tot l’univers està compost de partícules. Per estudiar la matèria del que està fet l’univers (és a dir, tot, tot i tot) els físics van començar a descompondre’l en peces cada cop més petites per poder entendre’l millor. Al 1803 el físic John Dalton va afirmar que l’àtom era la partícula més petita existent i que era indivisible. Anys després, l’evolució del coneixement científic va permetre saber que no, no era l’àtom, la partícula essencial. De fet, avui sabem que n’hi ha hi vàries i ben diferents: protons, electrons, quarks, leptons, fermions… Però per això han calgut molts anys de combustió neuronal i científica.

L’any 1964, els físics tractaven de resoldre un enigma. Què era el que feia que la matèria tingués pes? Què era el que conferia la massa? Per què les diferents partícules interaccionen de forma diferent amb l’entorn? Els protons, havien observat, tenen la massa ben grossa mentre que els electrons la tenen força minsa.

En Higgs (no ell sol, però ara deixem-ho aquí) va predir que faltava descobrir una partícula elemental més que expliqués aquest fet, una partícula a la que es va batejar com el bosó de Higgs. Però ningú no l’havia vist mai, aquest bosonet.

Han calgut 49 anys perquè al centre accelerador de partícules del CERN, a Suïssa, hagin comprovat que realment aquesta partícula que arrodoneix amb molta elegància la teoria de la física de partícules EXISTEIX. Tant se val, si no entenem gaire de bosons. Tal vegada podem intuir que no deixa de ser important, com tantes altres coses, encara que no hi entenguem un borrall, oi?

Podem entendre que és força important per saber de que està fet tot plegat arreu. I podem entendre que míster Higgs i el seu col.lega François Englert, amb qui comparteix Premi Nobel, estiguin contents d’estar ben vius per saber que la seva intuïció va ser molt fina. Molts, molts científics han mort molt abans que el món pogués comprovar que tenien raó. Però així és la ciència. Felicitats, Higgs&Englert. Us enllaço un vídeo de 4 minuts en què s’explica de manera força senzilla la història d’aquest bosonet.

No hi ha comentaris. Podeu afegir-hi el vostre.

El teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*